недеља, 11. април 2021.

Uran , Pluton, Saturn – TRIO SNOVA DO NOĆNIH MORA

 

Zarekla se zemlja raju da se sve tajne znaju



Dok Uran iz Ovna tvrdokorno krči i trasira neke nove ideje, naučna otkrića i puteve, Pluton u Jarcu kao kakav buldožer rovari do same zemljane srži, po ruševinama prošlosti, izbacujući na videlo istinu razne istorijske činjenice, skrivane vekovima, s parolom" Zarekla se zemlja raju da se sve tajne znaju". Ukačene izazovom ove dve kontradiktorne kardinalne uhode, ne prezaju ni od čega što bi zadugo moglo da poremeti njihov elementarni poriv, vatre i zemlje. Tu i tamo dogode se erozije, uzročno posledične sile gravitacije, u kojima i ljudski faktor dosta doprinosi, izazivanjem erozije mehaničkim ili hemijskim procesima: Sečom šuma i neadekvatnom gradnjom i drugo.

Produbljivanje rečnih korita i njihovo izlivanje do poplava. Da li je i to posledični odraz napomenutih nesmotrenih poteza? Da li je to zaista opomena nad kojom treba da se zamislimo, onako ljudski, sa prstom na čelu? Koliko je tu bandoglavi Uran umešao prste sa novom tehnologijom, gruvajući napred, a ne razmišljajući o posledicama ,i enormnih razmera. Zasigurno jeste, jer je to inače planet usijane glave, a posebno sada dok maršira vatrenim znakom Ovna, glavom celog zodijaka, pa i našim (Ovan vlada glavom ma koji znak bili, i jedan malefik može ga aktivirati i dejstovovati loše po nas u nekim trenucima kad se otmemo kontroli) . Odzvanja galaksijom, marširanje bunta:

- Preko glave nam je Saturnovih teških lekcija koje se temelje na tradiciji starih vrednosti. Hoćemo nove modernije tendencije, briga nas za te dotrajale stare konzerve, rado ih šutiramo kad god naletimo na neku od njih. Želimo biti napredni, otkačeni, svoji,...- u sebi, pa i naglas kličemo - ne želimo stege, okove, želimo biti slobodni.
-Sloboda je blagoslov od boga. Ali do kada?- Opet se oglasi kao savest, taj stoletni bradati mudrac, Saturn, dok nas onako očinski promatra u ishitrenim namerama koje diktira vreme Vodolije . - Tempo je munjevito stresan, poguban, za zdravlje, glavu, stanite polako.


Saturn i nadalje opominjuće ponavlja , ne gubeći strpljenje dok putuje Strelcom, znakom božije svrhe spasenja. Pluton jedva čeka da Saturn zamakne za oblake, da nastavi s rovarenjem po majci Zemlji. Možda u tom bezdanu koje-čega naidje i na neku zlatnu polugu, i prokrijumčari je u sumrak, onako lopovski pod mišku, za neka druga vremena, gde neće imati toliko posla za rudare. Ali Urana, Saturn, već živcira, svakim nagazom na njegove tempirane ganglije, te ga minira, i dalje ne razmišljajući o posledicama, i sam ne znajući kako će sa njima sutra nosi.


Sve dublji i bolniji tragovi ožiljaka na dušama sanjara. Džinovski raskorak u vremenu, napredno i nazadno, nikako da se svedu na pristojan korak ljudskog dostojanstva. Ljubav razapeta na krstu , kao Isus, iščekujemo vaskrsenje, da se vrati i povrati u pravom obličju svoje moći, daleko sjajnijoj, jačoj, i od čeličnih pesnica besramnog razvata strasti po burdeljima i sl .




Uran ne haje, paradira ponosom, avangardnih protagonista, marginarnih stvaratelja, umetrnika sa fiksacijom profita, a ne stvarno zasnovanim na idealima prave umetnosti. Negiranje tradicije, težnja za eksperimentalnim opusima, i u ispitavanju medija, (droga, sex, nasilje) besramno prednjače, kao i kod novog načina pisanja, u destrukciji romana. Eliminiše se klasična fabula, spajanjem i prespajanjem svih pravila različitih vrsta u jednu.....Poezija iščezla.... presahli izvori duša, odakle potiču njeni najlepši stihovi i reči,...Čeka se usaglašenje koraka, uvođenje novih tendecija koje se temelje na zdravim tradicionalnim vrednostima.

Ima i prednosti ovo vreme. Divno je komunicirati sa ljudima širom sveta. Hvala Uranu na humanosti i kompjuterizaciji, i svim drugim mobilnim stvarčicama do kojima nam je omogućio i olakšao da poslove obavljamo brže, ekspeditivnije, da putujemo svetom iz fotelje. I na Astrologiji mu hvala što nam je podario perfektnu konekciju sa svemirom da primamo dragocene poruke i smernice pomoću zvezda, da bi mogli lakše i efkasnije da spoznamo sebe, svoje talente i sposobnosti delovanja kroz ovo nepredvidivo, turbolentno vreme....



-Ali sa onim drugim, bombastičnim rušilačkim, nuklearnim mogao bi da s promišljajem stane,... - alarmira Saturn, kostur glalaksije- Složićete se, ukoliko vas zrav razum još služi, dok razni virusi kolaju mrežama pikirajući naše moždane foldere, inače pad sistema, propast, "Refresh and restart" do novog podizanja.
Ali u Plutonu kola revolt na vraćanje kazaljki unazad, dok lice okreće ka Istoku. Ne ide mu baš na ruku strogi zakonik. Pluton bi da i dalje baca kosku, da ratuje, profitira,... "nažalost" izazovni kvadrat sa Uranom, koji su već duži period gradili polako čili.

-Napokon. - odahnu i Saturn iz Strelca, trljajući svoju naraslu bradu, poput sveštenika, pretresajući granične prelaze i granice, uhodeći i 
svakog neregularnog putnika i begunca. Saobraćaj u zastoju, nepregledna kolona vozila, sirene nestrpljivih para uši,... ali njemu se ne žuri kad su propisi u pitanju.
- Optimizam je neophodan, kao i Sreća, to dvoje idu zajedno u paketu. Neka prođu! - povika gromko- Sledeći, nek pripremi svoja dokumetna i prtljage, kofere!

Saturn, popravi svoj stav, svoje prstenove, još ga više učvrsti i nastavi da vredno pretresa nestrpljive putnike, poput carinika, akcentujući, Sve po protokolu. Cilj mu je zdravija cirkulacija saobraćaja, kao i zdraviji odnos svega, ka novim i lepšim putevima bitisanja, baš kao i nama koji smo njegove lekcije proučili i utvrdili na vlastitoj koži. Spor i strog, ogrnut plaštom dostojanstva, Saturn je uvek pobednik.

Nelly Poerich

Nelly Poerich 
Nelly PoerichNelly Poerich, astrolog i pisac. Živi i radi u Beogradu. Astrologijom se profesionalno bavi 29 godina. Jedinstvena je po astrološkim otkrićima, koje za sada samo primenjuje prilikom tumačenja natalnih karata svojih klijenata, među kojima su mnoge brojne poznate ličnosti. Nelly s ponosom ističe da je sama svojim talentom i ljubavlju prema astrologiji pekla svoje umeće tumačenja, ali ne krije da je u astro-centru Fonlider, nekim čudom konekcije, ukačila i patentirala nova saznanja zapisana u astrološkim stepenima. Često zna reći da je poimanje astroloških simbola i njihovo tumačenje, sinteza umetnosti, veštine, visprenost i logike, skopčana intuicijom. Od 1995. godine pisala je za novinsku kuću Politika, u časopisu Horoskop, kao i za "Astrologos". Ističe da je rubriku "Veliki umovi o astrologiji", sama osmislila, stajući u odbranu astrologije. Poslednje tri godine piše za "Grand reviju". Nastupala je u mnogim radio i TV emisijama. Na društvenim mrežama je aktivna svojoj stranici Astrolog i Pisac Nelly Poerich, te u grupi "Sa astrologijom na Vi". Uporedo, bavi se i pisanjem romana, poezije, dečije literature, scenaria i drugih tekstova. Objavila je dve slikovnice za decu "Našali se Pače malo" i "Rođendanac", gde kroz stihove deci približava zodijak. Njena dva romana "Ona koju valja slušati" i "Odlučna da uspe", uskoro će se pojaviti u elektronskoj formi na internetu.

Нема коментара:

Постави коментар