недеља, 11. април 2021.

Venera U Devici& Ucifrana Ljupkost Do PERFEKCIJE

 


Venera se polako privikava na stroga poslovna pravila, koja joj Devica već od samog starta postavlja. I dok okolo kola, savitljivije kičme i pognutije glave, priseća se kako je kod gospodina Lava bila tretirana kao kraljica. Postavljena na pijedestal, imala je svoje verne podanike i sluge, koji su je u svakoj želji, pa i onoj hirovitoj, opsluživali.

Ali sada je sve tako svedeno na ravne linije i proste činioce. Šta god da pogrešno uradi, i za najmanju greškicu, zapljusnu je kritike. Zatečena opsadom raznoraznih kritizera, dođe joj da ne mrdne prstom ni makac, da se zavali u Devičinu fotelju, pa nek je pošalje na disciplinsku.

I uradila je to, ali je ubrzo katapultirana, sve sa priborom za higijenu, da izglanca sve što je ciničnoj šefici tog dana zasmetalo. Posle par mahova praherom, zažalila je što je uopšte kročila u njen sterilan ured, gde sujeta ne silazi sa plafona, a sentimentalnost ni greškom ne pokuca na vrata.

Venera osmotri hol, i kako nikoga nije bilo, brzo prevrnu kofu i sede na nju, osloni laktove na kolena i šakama obgrli svoje zajapurene obraze, boreći sa revoltom i ljupkošću. Mora uključiti mozak na trista obrtaja, razmrdati svoje moždane vijuge, koje su kod Lava poprilično dremale, ušuškane raskošem i galantnim prijemima. Sve joj to izazva žal, koji proizvede strahovitu mučninu i kovitlac u stomaku.

Pomisli, da li bi prenemaganje kod šefice Device pomoglo, da li bi tad izmamila bar milimetar saosećanja u tim krupnim pronicljivim živahnim očima kao na ulju. Malo poštede bi joj dobro došlo, bar dan-dva, toliko da osvesti svoj um i restartuje onaj deo sebe, koji prihvata da bude ta korisna rutinska karika, koja se od nje traži.

Odluči da pokuša. Ubledela, sa rukom na stomaku, pokuca i uđe kod šefice Device. Njen strogi pogled je zamalo polakomi, ali nije imala kud, mora pokušati zarad opstanka sistema galaksije. Njegovo obrušavanje bi joj donelo još veće posledice, i ne samo njoj. Devica joj ni ne ponudi da sedne na stolicu za stranke, ali je i ne istera, što je donekle osmeli, i krenu sa molbom. Odgovor je strpljivo čekala, dok je skeptična Analiza prevrtala po svojim strogo poređanim registrima, vadeće nekakve kartice. Tek je pogleda, preko naočara palih na vrh špicastog nosa, sa izvesnom dozom podozrenja.

Zajedljivost u njenom glasu je zamalo saplete o kofu, koja joj je jedino držala stranu. Ima tu dokoličara Marsovaca, kojima bi ribanje poda više prijalo, nego ribanje po ušima. Ali njoj, tako prefinjenoj i slatkoj Venerici, to ne leži, a kamo li prija. Možda neki fini modni atelje ili neka galerija, a može i poslastičarnica sitnih kolača, ili zdrave hrane.

– Moram se izboriti, pronaći ću već načina, rezimira u sebi Venera, i ucifra svoju ljupkost do perfekcije, i dalje se blago povijajući od bola, ne skidajući ruku sa stomaka.


Devica je sve vreme pomno analizira, kao da je tamo neki uljez ili špijun, ne daj Bože, zgrozi se Venera na tu pomisao. Ta ona je umetnica, puna ljubavi za sve, tu je da pomiri razlike u društvu zaraćenih strana. Ona nikako nije neka tamo seoska gadura, kakvom je Devica trenutno do usitnjavanja pravi. Ta ona je moderna gradska cura.

Sve mučniji trenuci iščekivanja je skoro deprimiraše, kad joj Devica procedi kroz zube prilično odbojnim piskavim glasom, gladivši svoju pokupljenu kosu do najsitnije dlačice:

– Ako ti je baš toliko loše, i ako te je mesečnica skrhala, imaš pravo na dva dana poštede. Pogleda na svoj ručni sat. Otkucavalo je podne, pa prstom naglasi da joj se za dva dana, tačno u to vreme, javi. I striktno dodade:
– Kašnjenje kažnjavam, podvuče svojom olovkom u vazduhu, koji je već postajao zagušljiviji.

Venera poslušno klimnu glavom i usitnjenim korakom, kao da gazi po jajima, izađe iz Devičinog ureda. Nije joj bilo do tutkanja koje-kakvih lamparija od posličaka. Zato se potrudi da se posluži njenim lukavstvom, kako bi zadobila njenu naklonost, u kome je reciprotitet, žargonski tamte-vamte, glavni akter opstanka u ovom perifernom, a tako važnom znaku, od koga i časovnik zavisi, jer su sve opruge i ceo njegov mehanizam u njenim spretnim rukama.

Kad dođe u sobu, belu kao sneg poput bolničke, ispruži se na krevet i otpoče restartovati, i podešavati svoje vijuge na frekvenciju Venere u Devici – ucifrane ljupkosti do perfekcije. Kad je sve to obavila, poče prebirati po svom velikom zlatnom koferu, prepunom glamuroznih komada garderobe, koju je dobila na poklon od galantnog Lava. Tražila je neku jednostavniju, svedeniju haljinu ili komplet, ali nije ga bilo. Morala je dve najdoličnije haljine prekrajati u neku, po uzoru na Devicu, svedeno smernog stila.

Celu noć je vredno šila na pozajmljenoj mašini, prve susetke duple Device, koja je dan i noć šila razno-razne uniforme za hotele, restorane, bolnice, prodavnice i slično. Ni tad, dok joj je ustupala jednu šivaću mašinu, koja je dremala u mračnom uglu, nije skidala nogu sa papučice. Englala je karo stolnjak za kafanske stolove. Venerino fino – hvala, nije se ni čulo, od silnog štepanja, do pod konac, i u minut…

Cik-cak je sve vreme zvonilo u Venerinim ušima, dok je svojim darom za modeliranje i prekrajanje garderobe i sama vredno radila. No, nije odolela da ubaci neku svoju zanimljivu diskretnu kreaciju. Trud se isplatio, stepeni od 8. do 12. Device su savršeni za odevanje, uskoro će tuda proći Venerica, sa nadom da će dobiti baš taj poziv koji njenoj darovitosti savršeno leži.

– Prošla su ta dva dana poštede, i to u kreiranju predloga zamisli koje će Venera sve na tacni izneti šefici Devici. Odmah sa vrata je bila pristupačnija, spazivši promenu koja njenom primernom duhu pristaje. Venera u Devici je gotova, sva u paketu njenih i šefičinih očekivanja. Njena figura, nalik tek stasalom devojčurku, odisala je čistotom nevinašca, sve sa stidljivim osmejkom na rubu usana.

Odmeri je još neki put, toliko da potvrdi sigurnost svoje odluke, i povede je u modni atelje, odmah na uglu zgrade. Odakle će skrajati i prekrajati do mile volje stare komade odeće, jer Devica glasa uvek za štednju, pogotovo ako je taj materijal vredan pažnje. Ali, i za one nove ženske krpice, od najkvalitetnijeg materijala, po uzoru na najbolje modne kreatora širom sveta.

I dok se Venera zadovoljno smeštala u svoj modni salon, šefica Devica joj, preventive radi, još jednom naglasi da su materijali skupi, da se teško nabavljaju, da povede računa kad ih skraja po šnitu, te da svaki tri put meri i jednom seče. I resla da ne baca tek tako, da svaki iskoristi, koliko god je to moguće. I razne druge sitnice iz pozamanterije ne sme rasipati koje-kuda, sve dugmiće, sve ukrasne tračice, aplikacije, rajfešluse, igle, konce, sve. Sve mora držati uredno, po kutijicama i policama, da su joj u svako doba i noći uvek pri ruci.

Venera u Devici je već pomnije slušala, i na njeno čudo mozak joj je radio željenom brzinom obrtaja, prigodno ovom tako zahtevnom i disciplinovanom znaku. Razumele su se čak i pogledom, a i smešci su im se negde smenjivali iz rezervisanog i poslovnog do onog ljupkog do perfekcije. Samo je kiselkasta skeptičnost lebdela, tu negde između njihovih glava, sa strepnjom: “Da li će sve biti po protokolu?”.

I zaista, sve je štimalo kao žice na gitari, rezultati su se nizali na pokretnoj traci uspeha, kao i u knjigovodstvenim karticama, aktive i pasive. Saldo je rastao, iz časa u čas, iz dana u dan. Desilo bi se da neka karika popusti, ali samo zakratko.

Ljupkost Venere u Devici je privlačio mušterije, i one zaljubljive, istančanog ukusa, te bi se poneki pomno zagledao u nju, i zaboravljajući na izlog lupio glavom. Ona bi se samo slatko nasmejala i brižno potrčala da zavodljivom nespretnjakoviću ukaže pomoć, ako bi to bio jači udarac.

A da li je to bio neki rogati, direktan, zavodljiv osvajač Ovan, Jarac ili Bik, ili pak vodeni Rak, Škorpija, Ribe, na momente smušen, mamuran od opijanja prethodne noći. Ili vazdušni poletan, zanesen, otkačen, Blizanac, Strelac, Vodolija, to sve samo možemo da nagađamo, dok ne otvorimo taj famozni natal u kome sve piše. Samo rukopis zvezda treba znati čitati. Zato, trk, kod astrologa…

Ima tu i matematike, i one niže i one više, zavisno od kompleksnog racionalnog srca Venere u Devici, koja uvek traži reciprotitet, i kad je ljubav u pitanju. Po probirljivosti je prva na listi svih Venera u zodijaku, i zasigurno da će u ovom tranzitu uticati na druge Venere da promene neke svoje navike, da vide gde su na svom ljubavnom planu.

Poteraće ih, na samo svoj, svojstven način da na miru sednu i svedu svoju računicu na kontu svog srca. A da li će rezultat biti pozitivan ili negativan to svakako zavisi od postavke i ličnog merila sistema vrednosti njih samih.

Traženje igle u plastu sena ili dlake u jajetu, nije preporučljivo, jer zamara i škodi zdravlju. Stoga, poslužite se nekom drugom bezbednijom alatkom sa kojom ćete popraviti sve ono što vam je do sada smetalo u svakom životnom domenu.
A na svom ljubavnom web sajtu korigujte sve što se korigovati da, a i dizajn osvežite. Samo – ljupkošću do perfekcije!
autor

Nelly Poerich 
Nelly PoerichNelly Poerich, astrolog i pisac. Živi i radi u Beogradu. Astrologijom se profesionalno bavi 29 godina. Jedinstvena je po astrološkim otkrićima, koje za sada samo primenjuje prilikom tumačenja natalnih karata svojih klijenata, među kojima su mnoge brojne poznate ličnosti. Nelly s ponosom ističe da je sama svojim talentom i ljubavlju prema astrologiji pekla svoje umeće tumačenja, ali ne krije da je u astro-centru Fonlider, nekim čudom konekcije, ukačila i patentirala nova saznanja zapisana u astrološkim stepenima. Često zna reći da je poimanje astroloških simbola i njihovo tumačenje, sinteza umetnosti, veštine, visprenost i logike, skopčana intuicijom. Od 1995. godine pisala je za novinsku kuću Politika, u časopisu Horoskop, kao i za "Astrologos". Ističe da je rubriku "Veliki umovi o astrologiji", sama osmislila, stajući u odbranu astrologije. Poslednje tri godine piše za "Grand reviju". Nastupala je u mnogim radio i TV emisijama. Na društvenim mrežama je aktivna svojoj stranici Astrolog i Pisac Nelly Poerich, te u grupi "Sa astrologijom na Vi". Uporedo, bavi se i pisanjem romana, poezije, dečije literature, scenaria i drugih tekstova. Objavila je dve slikovnice za decu "Našali se Pače malo" i "Rođendanac", gde kroz stihove deci približava zodijak. Njena dva romana "Ona koju valja slušati" i "Odlučna da uspe", uskoro će se pojaviti u elektronskoj formi na internetu.

Нема коментара:

Постави коментар