Sve što više jačamo duh, lagano se podižemo na kosmički nivo, gde bitišu zvezde, podanice sudbine. Sve je zapisano našim prvim dahom, plačem, presečenom pupčanom vrpcom uz pravosnažnu overu natala sudbinskim pečatom. Kakvi nas putevi i sreća čekaju, to samo nebo zna.
Počinje da nas zabavlja ta beskrajna simbolika, dok čitamo koje-kakve astrološke članke u novinama, internetu, i koje-gde. Dešava se da posle izvesnog vremena bljesne i zadivi nas neka famozna astrološka informacija, ali i dalje smo zbunjeni ovim čudom od nauke, koja se proučava u nedogled. Uloga astrologa nije nimalo laka, sa mnogo toga se moraju susresti, da bi dokučili i sažmeli sva astrološka čudesa do tačnosti podataka.
Ali stvarno, koja je svrha astrologije? I zašto vekovima tako tajanstveno, donekle strašljivo i škrto, služi čovečanstvu? Zašto svakom nije podjednako dostupna, kad toliko nestrpljivo iščekujemo odgovor na svako postavljeno pitanje, vezano za našu sudbinu.
Astrologija je pod vladavinom Urana, povezana sa numerološkim brojem 7 , sedmim nebom na kom počiva umetnost. Pravi astrolog tumač mora posedovati tu umetničku dimenziju, kako bi lakše ovladao svim njenim simboličkim varijacijama i dospeo do srži zapisane perom istine, za razliku od radnih astrologa, kojima uglavnom služi za dobar profit.
Svrha astrologije je da nas ponajpre upozna sa nama samima, da lakše i brže zadremo i u najskrivenije tajne našeg postojanja, karmičke zapise, koji prenosimo u novi život, ovaj koji sada živimo. Da razotkrijemo svoje mane i vrline, nasledne genetske kodove svojih predaka, naše talente, i tako dalje. Služi nam i da se otarasimo kompleksa, koje nismo dobili pri rođenju, već nam ih je nametnula sredina, koja ih je i sama zadobila tokom odrastanja.
Oduvek su postojali oni koji su se izdvajali svojom ekscentričnom osobenošću, kojima su često kačili, ne baš zgodan epitet – Crne ovce ili Bele vrane. Čast izuzecima koji su se svojom genijalnošću izborili za svoj identitet. Shodno tome, nameće nam se pitanje – ko je kriv? Da li vreme, u kom informacije nisu putovale munjevitom brzinom kao danas, a zvezde na nebu uglavnom mudrovale tajnom dostupnom samo za retke plemićke dostojnike i vrhunske vojskovođe, koji nisu nijedan krupniji poduhvat započinjali bez konsultacije tada cenjenih astrologa.
Ali da se vratimo na komplekse. Svi znamo da postoje kompleksi više i niže vrednosti. Kompleksi više vrednosti nas podsećaju na sarkastičnu komediju “Pokondirena tikva”, dok se niže vrednosti mogu porediti sa “ništavilom iz zapećka”. Moguće da sam ovim poređenjem izmamila i pokoji podsmeh, ali u redu, i to je jedan od alarmantnih opcija da se preduzme nešto korisno, i za nas, i za društvo u celosti.
Slažem se. Najozbiljniji i najteži rad je na nama samima, u skladu sa aspektima unutar naših natalnih karata. Odakle početi, titraće nedoumica na našim blago otvorenim usnama. Naš zabezeknut pogled je može preduhitriti i prikucati se na Marsa, koji jednostavno bode oči. Što i nije tako loše, jer nas može poterati da krenemo sa velikim spremanjem ometajućih aspekata, kao i suvišnih, rogobatnih stvari u vlastitoj kući.
Kako je Mesec vladar Raka, i predstavlja našu dušu, majčinu utrobu i kuću, tako je i naše telo, kuća naše duše, na kojoj treba neprestano raditi, čistiti je od loših misli i nikada ne dozvoliti da loše seme padne i proklija u korov, koga se kasnije teško rešiti. Naravno, sve traži negu, pa tako i naša duša.
Iznova se nameće pitanje podozrivih skeptika – A kako to astrologija pomaže, ako je u svrsi mudrosti, dok od nje pomno očekujemo da nas poduči? Kako da živimo u skladu sa kosmičkim zakonima, a da ne uvredimo Boga?! Lepo, bez nastojanja da se predstavljamo njime. Veličanje i pompa samo odmažu blagotvoran pristup klijenta i spoznaje zvezdočitca.
Otvoren prijemčiv pristup u dosluhu sa Stvoriteljem, omogućava perfektnu konekciju sa ogromnim kompjuterom, negde gore u nekoj drugoj galaksiji. Može vam zazvučati i kao naučna fantastika, ali ako vam ispostavim dokaze fascinantnih podataka koji se kriju unutar natala, zasigurno da ćete promeniti mišljenje. Aspekti i stepeni su suma-sumarum svega što nas zanima, pa čak i otkrovenja postojanja sveta. Ali to je još uvek viša kosmička matematika, do kojih dosežu mediji predodređeni za tu vrstu misije.
Kao na preciznoj Vagi, na jednom tasu stoje benefične planete – Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Jupiter, te malefične – Mars, Saturn, Uran, Neptun, Pluton, pa koji pretegne, tom ćemo se prikloniti. Tako je i sa lošim i dobrim aspektima, kvadrati i opozicije, koji su u uskoj zavisnosti od sredine u kojoj se osoba razvija, odrasta.
Na primer, kod kompleksa niže vrednosti dešava se da neki, oni dobri aspekti, budu potisnuti, zbog ne razumevanja okoline, i da osoba s vremenom počinje da sumnja u svoje kvalitete, da se povlači u sebe, u neki zapećak, iako mu tamo nije mesto. Razvija se u inferiornu, nesigurnu osobu, koja malo ili otežano govori, zamuckuje, i kad ima nešto pametno da kaže. Postaje sve više asocijalna, a na kraju i odbačena, neretko depresivna.
A kod kompleksa više vrednosti dominiraju uglavnom lošije položeni aspekti, nesvesno pobijajući i ono najbolje u osobi, samo da bi svoj ego doveli do neslućenih visina gordosti, pa čak i diktatorske nemilosrdnosti. Oba kompleksa su mačevi sa dve oštrice, stoga ih se treba kloniti i težiti normalnosti, koja niveliše sve suprotnosti, mireći nas sa sobom i sa okolnim svetom.
Veliko spremanje aspekata u našim horoskopima, odnosno doma duše, zahteva vreme i strpljenje. Ali kada se oslobodimo njihovih ometajućih uticaja i kanališemo svoju energiju kroz bolje vodove našeg delovanja, osetićemo olakšanje. Biće nam drago da smo se oslobodili dugogodišnjeg pritiska koji nam je neka lošija pozicija Marsa, Saturna, Urana, i tako dalje, pravila čvor problema. I kao kada igramo video igrice na kompjuteru, danonoćno, prelazeći iz nivoa u nivo, dostižući željeni sa kog će nam pogled na život biti dosta zdraviji, duhovniji, a samim tim i razumniji u poimanju života.
Verovali ili ne svrha astrologija je baš to, da nas uvede u više sfere delovanja, gde naš duhovni vid postaje oštriji i prijemčiviji provodnik za sve informacije koje nam zvezde odašilju, poput poruka na mobilnom i društvenim mrežama, kojima rado cirkulišemo ubijajući dosadu do razbibrige.
Učinimo to radi ljubavi, jer ljubav traži mesto u našim dušama, a ako je duša pretrpana raznim nevažnim stvarima, osetiće se teskobno, pa čak i suvišno. Negujmo je i čuvajmo onako kako ona neguje nas, i nikad ne dozvolimo da ode pre nego dođe u svoj svojoj lepoti.
Astrologija krije i tajne kodove večite mladosti, i na pragu smo postignuća. Stoga, pravo je vreme da što pre počnemo sa svojim velikim spremanjem duše. Lepota počiva na izvoru duše, odakle potiče mudrost, baš kao i reči poezije.
Astrologija Vas nikada neće izneveriti ukoliko imate dobrote na kub, i ako znate da odaberete svog astrologa, koji s lakoćom zna da joj pristupi znalački valjano…. Put do astrologa pravog, istini na videlo…

Nelly Poerich