ASTRO PROFIL& KOMPOZITOR- VOJKAN BORISAVLJEVIĆ

                          

Vojkan Borisavljevic,
05.05.1947.g.
12h i 30m, Zrenjanin

Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević rođen je u znaku Bika, sa podznakom u Devici i Mesecom u Škorpiji. Još na prvi pogled u natalnoj karti ovog našeg istaknutog kompozitora, uočljiv je put ka umetnosti, koji trasira Sunce u Biku u 9. kući (dalekih puteva, religije i filozofije), smešteno na fiksnoj zvezdi Almah iz sazvežđa Andromede (prirode Venere, Jupitera i Marsa).

Umetnost mu podržava i Merkur u Biku, u istoj 9. kući, koji je postavljen na 2. stepenu, gde se nalazi fiksna zvezda Angetenar iz sazvežđa Eridaunis (koje znači podzemna reka, a prirode je Saturna), koja navodi mališana da se iskaže u svojim veštinama i zablista, pa makar i vožnjom bicikla, posebno pred ocem, te fiksna zvezda Til, drugi čvor iz sazvežđa Draco (Zmaj), što Vojkanu daje sposobnost da intelektualno metaboliše saznanja data prošloživotnim iskustvima.

Međutim, zbog aflikcije od Saturna na 2. stepenu Lava, na fiksnoj zvezdi Talita iz sazvežđa Ursa Major (Veliki medved, prirode Saturna i Marsa) primeti se dominantna figura oca, koja pokušava da ga skrene sa ucrtanog puta, pa je upisao, po želji oca, Filozofski fakultet. Na taj presek ukazuje još i Mars u 8. kući, na 18. stepenu Ovna, gde je u svom sedištu, čineći konjunkciju sa Venerom, u svom izgonu na 12. stepenu Ovna, na fiksnoj zvezdi Alderamin iz sazvežđa Kefej (kralj Etiopije).

Pošto dispozitor uvek govori šta će se kasnije dogoditi, primećujemo da mu ta ista Venera gradi pozitivan aspekt Sekstil sa Uranom u 10. kući, na 19. stepenu Vage, dakle opet umetnost, a dolazi iz 6. kuće posla, koja počinje u Vodoliji, te vrši ponovni i krajni zaokret, te će da prevagne ljubavi, koja ga prati od detinjstva, a to su muzika i komponovanje.

Vojkanu taj put još podvlači, svojom ružičastom bojom mašte i ideala, i Neptun na 8. stepenu Vage u 2. kući, takođe bitnoj za karijeru, a nalazi se na fiksnoj zvezdi Diadem (zvezda u Vencu dragulja) iz sazvežđa Coma Berenices (Berenikina kosa), što je još jedan bitan signifikator njegovog krajnjeg opredeljenja u karijeri.

Sa aktivnim umetničkim radom krenuo je 1965. godine, a tri godine kasnije otpočeo je i saradnju sa TV Beogradom, kao muzički saradnik, a ubrzo i kao urednik emisija zabavnog karaktera, među kojima je najpopularnija bila “Obraz uz Obraz”, sa poznatim glumcima Milenom Dravić i Draganom Nikolićem.


Vojkan se početkom muzičke karijere bavio pop i rok muzikom, što se može ogledati u dinamičnom i snažnom Marsu i Veneri u Ovnu, a kasnije i u drugim žanrovima, što je vidljivo po Uranu u Blizancima. Mesec na 17. stepenu Škorpije, u konjunkciji sa Jupiterom na 23. stepenu Škorpije, na fiksnoj zvezdi Agena iz sazvežđa Centaurus (prirode Venere i Jupitera), proslavio ga je u komponovanju.

Njegova majka je radila kao lektor u izdavačkom preduzeću “Prosveta”, pa je često u njihovoj garsonjeri u Ulici 7. jula (danas kralja Petra) priređivala večere za čuvene pisce, koji su radili u tom preduzeću. Tako je Vojkan odrastao uz velikane tog vremena, Stevana Raičkovića, Miloša Crnjanskog, Skendera Kulenovića, Antonija Isakovića… Upijao je njihove reči, iako je imao svega sedam-osam godina. Majka bi skuvala kafu, napravila sendviče, i onda bi oni tako divanili, a mali Vojkan bi ih iz prikrajka slušao.

Vojkan se ističe odličnim pesmama, a posebno je ponosan na onu “Ti si mi u krvi”, u izvođenju Zdravka Čolića, koja je izašla na istoimenom albumu 1985. godine. Po nesvakidašnjoj popularnosti izdvajaju se i megahitovi “Odiseja”, u izvođenju Leo Martina, kojem je ta pesma obeležila karijeru. Vojkan je komponovao i pesmu “Ove noći jedna žena mirno spava”, značajnu za karijeru Zlatka Pejakovića, kao i pesmu “A sad adio”, koju je Vojkan iskomponovao za veoma popularnu seriju “Vruć vetar”.

Dosta udela u tome da su Vojkana prihvatile široke mase imaju i planete u 8. kući, a u njegovom slučaju radi se o Veneri i Marsu. Nanizao je on i mnoge druge kompozicije, baš kao u gore pomenutom Vencu dragulja (iz sazvežda Berenikina kosa), a koje su postale deo poznatih filmskih ostvarenja, a među njima i:

– 1968. godine – “Višnja na Tašmajdanu (Venera sekstil Uran)


– 1974. godine – “Partizani” (Mars u Ovnu u inkonjunkciji sa Mesecom u Škorpiji iz 11. kuće; disponirani kvadrat sa Plutonom u Lavu, iz 12. kuće tajni)

– 1976. godine – “Vojnikova ljubav” (Uran u 10. kući u Blizancima, vladar 6. kuće (vojska) u sekstilu sa konjunkcijom Venere i Marsa u Ovnu, uniforma)

– 1979. godine – “Osvajanje slobode” (Mesec u konjunkciji sa Jupiterom u 3. kući, Sunce i Merkur u Biku u 9. kući, analognoj Strelcu; Venera u konjunkciji sa Marsom u sekstilu sa Uranom (oslobađanje)

– 1980. godine – “Avanture Borivoja Šurdilovića” (Venera u konjunkciji sa Marsom; Mesec u konjunkciji sa Jupiterom)

– 1982. godine – “Smrt Gospodina Goluže” (Saturn u Lavu u kvadratu sa Merkurom; Pluton u Lavu u 12. kući)

– 1988. godine – “Kuća pored pruge” (Mesec u konjunkciji sa Jupiterom u 3. kući)

– 1988. godine – “Špijun na štiklama” (Mesec u Škorpiji u kvadratu sa Plutonom u Lavu, 12. kuća; Uran u Blizancima (koji daje dva lica, ali i više njih) u sekstilu sa Venerom i Marsom)

– 1991. godine – “Noć u kući moje majke” (umetnuti Strelac u 4. kući; vladar Jupiter otišao u 3. kuću, u konjunkciji sa Mesecom u Škorpiji)

– 1994. godine – “Biće bolje (Sunce i Merkur u Biku, dispozitor Venera je u sekstilu sa Uranom u 10. kući)

– 1998. godine – “Lajanje na Zvezde” (Mesec u konjunkciji sa Jupiterom u 3. kući na fiksnoj zvezdi Agena Centaur). To je Vojkanovo najdraže filmsko ostvarenje, za koje je nagrađen, a dopао se i ljubiteljima filma širom sveta, što pokazuju milionski pregledi tog filma na You Tube kanalu.

Ponovnim uranovskim zaokretom Vojkan se 1993. godine priklonio Pozorištu na Terazijama, gde dominiraju mjuzikli. I tamo deluje i danas. Mjuzikl “Priča o konju” doživeo mu je veliku slavu, a veoma drag mu je i mjuzikl “Grk Zorba” (zbog ascedenta u Devici, vladar Merkur u 9. kući u Biku), koji se konstantno igra na pomenutim daskama .

Vojkan svojim veštim zamahom dirigentske palice (Mars konjunkcija Venera, u dominantnom Ovnu, a u sekstilu sa Uranom u 10. kući) diriguje u pozorištu, na raznim koncertima i festivalima, te snimanjima RTV Beograd. Učestvovao je i na velikom broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u Srbiji i inostranstvu (Lav u 12. kući; Sunce i Merkur u Biku u 9. kući), na kojim je više puta nagrađivan.

Cео svoj radni vek Vojkan je proveo kao slobodni umetnik (Vodolija na vrhu 6. kuće; Uran u 10. kući), i u okviru “Udruženja kompozitora”. I dalje komponuje muziku za pozorište, film i televiziju, sklada popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, te je dosad stvorio nekoliko stotina dela različitih žanrova.Nelly Poerich

Nelly Poerich 

Nelly PoerichNelly Poerich, astrolog i pisac. Živi i radi u Beogradu. Astrologijom se profesionalno bavi 29 godina. Jedinstvena je po astrološkim otkrićima, koje za sada samo primenjuje prilikom tumačenja natalnih karata svojih klijenata, među kojima su mnoge brojne poznate ličnosti. Nelly s ponosom ističe da je sama svojim talentom i ljubavlju prema astrologiji pekla svoje umeće tumačenja, ali ne krije da je u astro-centru Fonlider, nekim čudom konekcije, ukačila i patentirala nova saznanja zapisana u astrološkim stepenima. Često zna reći da je poimanje astroloških simbola i njihovo tumačenje, sinteza umetnosti, veštine, visprenost i logike, skopčana intuicijom. Od 1995. godine pisala je za novinsku kuću Politika, u časopisu Horoskop, kao i za "Astrologos". Ističe da je rubriku "Veliki umovi o astrologiji", sama osmislila, stajući u odbranu astrologije. Poslednje tri godine piše za "Grand reviju". Nastupala je u mnogim radio i TV emisijama. Na društvenim mrežama je aktivna svojoj stranici Astrolog i Pisac Nelly Poerich, te u grupi "Sa astrologijom na Vi". Uporedo, bavi se i pisanjem romana, poezije, dečije literature, scenaria i drugih tekstova. Objavila je dve slikovnice za decu "Našali se Pače malo" i "Rođendanac", gde kroz stihove deci približava zodijak. Njena dva romana "Ona koju valja slušati" i "Odlučna da uspe", uskoro će se pojaviti u elektronskoj formi na internetu.


   Коментари

Популарни постови са овог блога

JUPITER TRIGON PLUTON - POTENCIJALNI BOGATUNI

ASTROPROFIL@ KRISTINE KIJE KOCKAR i KIJIN PRVENAC@ NE VRAĆAM SE NA STARO # prilog video

astronellypoerich ASTROLOPROFIL ALEKSANDRA VUČIĆA/ RIBA- RAK ...