субота, 25. јун 2016.

GOSPODIN RAK

GOSPODIN RAK – “Prava dama mora sadržati sve sastojke koje sačinjava vrsna kulinarka prave ljubavi. Oprostite na mojoj suzdržanosti, prepustimo vremenu sud. Moja mera opreznosti je predostrožnosti radi, ne bih još koju opekotinu pride, a verujem ni vi…”.

U hol restorana, nečujno, kao opsena uđe i zastade gospodin Rak. Kroz staklo bojažljivo prelete preko svakolikih lica ljudi, koji ga s nestrpljenjem iščekuju. U zamahu sitnih sati, i Mesec se uznese na nebu, radoznalo proturajući nos kroz oblačke, kao da mu došapnu: “Noć je tvoje vreme, iskoristi ga do tančina tvoje boemske duše” .

“Izvolite, poštovani gospodine, Vaš sto je u onom uglu, tamo, pokraj balkona, okružen sa ružičnjakom”, gostoprimljivo sa naklonom, predusreti ga konobar. Rak se ljubazno zahvali, klimnuvši glavom, i na tren sklopivši svoje sanjalačke oči, pomisli: “Hm, uvek na vidnom mestu mojih ekstrasenzornih sposobnosti”.

Raku ništa ne promiče, ma koliko bio usresređen na svoje društvo. Mora da ga je i sad navela neka Mesečeva mena u restoran, gde će uz muziku zalečiti neke stare rane i razgaliti dušu opojnim domaćim pićem. Učtivo se rukova sa prisutnima za stolom. Odćuta neki minut uvertire, kao da razlaže svoje ideje na proste činioce, koje će prosuti za koji minut, ukoliko krenu neke komplikovane urbane priče. Nekolicina saradnika, sede kao na čiodama, osvrću se okolo, kao da hoće odustati od pregovora prelaskom za neki razdraganiji sto.

Ali ih Rak vrlo brzo prozre i zadrža svojim maherskim umećem. I dok vreme neumitno odmiče, kazaljka otkucava ponoć, i njegove moći postaju sve jače i jače. Suptilna dominacija preuzima primat nad njegovim željama, i radi u prilog interesa, kako svog tako i društva u celosti. Ukoliko se gospodin Rak odlučno uputi ka cilju, a neko pokuša da ga izigra i spreči, nije mu strano ni da ih dokači svojim uvek pripravnim klještima. Zato, ne silite kritizerski stav, dok on ne izloži svoj podroban.

Ne zamerajte njegovoj sporosti usled opreznosti dok vam opipava puls, baš kao lekar dajući vam dijagnozu, ili će vas nonšalanto zaobići, ili pak preskočiti kao loptica skočica, ostavljajući vas da razmišljate gde ste pogrešili. On ništa od životne važnosti ne zaboravlja. Ambiciozan je, u sujetu mu ne dirajte, ukoliko pokušavate da ga nadmašite neopravdanim sredstvima, jer će vam sve želje i planove ubrzo potopiti.

Tada sumnjam i da bi vam reka suza pomogla da prodre u njegovu tvrdo skopčanu ljušturu, revoltom i inatom. A kada postigne svoj cilj biva mekaniji za oblikovanje, kao plastelin u rukama deteta, i to samo ukoliko niste pretnja njegovom autoritetu, koji je godinama mukotrpno gradio. Da li ste to spomenuli da je najveći manipulator u zodijaku? Odmah povucite reč, pre nego vas ostavi na cedilu vaših planova i želja. Grčevito će se držati svog ugleda i statusa u društvu, i zazirati od svakog naleta diletanata koji bahato pokušavaju da ga oskrnave.

Ni sada, dok sedi za stolom, ne posustaje pred zacrtanim ciljem, pokušavajući na sve načine da pridobije svoje oponente, vešto gladeći neki svoj neprimeren potez u poslovanju. Sposoban je da emocije drži pod kontrolom, a sve u svrsi opreza kako bi ostavio što bolji utisak, ujedno strožiji, ne bi li izbojkotovao svoje.

Nemojte ni u šali pokušavati da mu nekulturno upadate u reč, ukoliko niste spremni na šut- kartu. Njegov neprobojan oklop je uvek tu predostrožnosti radi, dok pronicljivo odmerava vaše ponašanje i skrivene namere. Ukoliko proceni da ste dobronamerni putnik, poslat iz nekih svemirskih razloga u prilog čovečanstva i očuvanja prirode, učiniće sve da se u njegovom prisustvu lagodno osećate, a ni čast neće izostati.

I sada, dok poručuje piće i prigodnu večeru, dobro je odmerio svoj trošak, a da ne ošteti kućni budžet i svoj tajni crni fond. Novcem ekonomično raspolaže, pa se retko kad desi da je praznog novčanika. Ima momenata kada ta njegova pomna čuvarnost, kako materijalna tako i emotivna, nesmotreno eskalira, i zato pomno prati sve životne tokove. Jednostavno rečeno, stalo mu je da zna gde novac odlazi, i u koje svrhe.

U ljubavi su jako privrženi partneru, isto očekujući zauzvrat. Preko prevare, bilo kog tipa, nikako ne prelazi, iako to odbija da prizna, ali u dubini Rakove duše ta bolna rana se pri svakom prisećanju iznova ozleđuje. U biti su porodični, retko se razvode, ali ako se na taj korak odluče, onda mora da je postojao debeo razlog. Romantičari, poetske duše, večiti su sanjari i negde čvrsto veruju u pravu iskrenu ljubav, te potajno žude za njenim ostvarenjem.

Obožavani su od žena, jer razumeju njihovu dušu, stoga su rado u njinom društvu, i gotovo uvek imaju bar jednog ženskog prijatelja. Rakova predivna strana prirode se ogleda u trenucima kad je neko njemu drag bespomoćan i bolestan. Onda je u stanju da danonoćno bdi i da neguje do ozdravljenja. Nabaviće sve što je potrebno za lečenje. Često sam skuplja razno lekovito bilje i spravlja čajeve i biljne tinkture.


Gospodin Rak se udobno promeškolji na svojoj stolici, osluškujući zvuke violine i zagleda se u Mesec, koji je onako krišom provirivao kroz prozor restorana, dok je  nestašni vetar čarlijao začikavajući grane lipe i tananu zavesu.
“Šta li mu je sada cilj?”, razmišljaju njegovi saradnici, dok se u nedoumici prizora onako ispod oka zgledaju. Sve do ponoći delovao im je dosta prizemno i dostupan sa pričom. Nešto ga je ponelo, njegov pogled nalik je pogledu lutalice, mesečara… Iznova zauzeše pozicije, kako bi dočekali njen nastavak večeri. Gospodin Rak najednom živnu atmosferu, drži reč bez premca, a Mesec se ljuljušaka na oblacima, kao obližnji čamac noćnog ribara….

Sati su hitali, kazaljke sudarale sa svakom nesmotrenijom rečju. Zora se spremala, lagano pazeći da ne zaboravi nešto što bi novom danu značilo. Dežurni Mesec se šeretski smejuljio, puneći se kao balon. Muzika se razlegla po pospanoj reci, a atmosfera u restoranu “Sledi svoje snove”, zagrejana do ganuća. Rak se promeškolji na stolici, najednom promeni ljutikav izraz lica, možda od ljute papričice koju je sa slašću konzumirao uz roštilj, postane prijamčiviji i poruči još jednu turu pića. Galantno zatvori dotok poslovnih tema, i predloži da ostatak noći provedu u okvirima sasvim običnih razgovora.

Deo iz knjige SA ASTROLOGIJOM NA VI
Zaštićena autorska prava
Astrolog i pisac
Nelly Poerich


Nelly Poerich 
Nelly PoerichNelly Poerich, astrolog i pisac. Živi i radi u Beogradu. Astrologijom se profesionalno bavi 29 godina. Jedinstvena je po astrološkim otkrićima, koje za sada samo primenjuje prilikom tumačenja natalnih karata svojih klijenata, među kojima su mnoge brojne poznate ličnosti. Nelly s ponosom ističe da je sama svojim talentom i ljubavlju prema astrologiji pekla svoje umeće tumačenja, ali ne krije da je u astro-centru Fonlider, nekim čudom konekcije, ukačila i patentirala nova saznanja zapisana u astrološkim stepenima. Često zna reći da je poimanje astroloških simbola i njihovo tumačenje, sinteza umetnosti, veštine, visprenost i logike, skopčana intuicijom. Od 1995. godine pisala je za novinsku kuću Politika, u časopisu Horoskop, kao i za "Astrologos". Ističe da je rubriku "Veliki umovi o astrologiji", sama osmislila, stajući u odbranu astrologije. Poslednje tri godine piše za "Grand reviju". Nastupala je u mnogim radio i TV emisijama. Na društvenim mrežama je aktivna svojoj stranici Astrolog i Pisac Nelly Poerich, te u grupi "Sa astrologijom na Vi". Uporedo, bavi se i pisanjem romana, poezije, dečije literature, scenaria i drugih tekstova. Objavila je dve slikovnice za decu "Našali se Pače malo" i "Rođendanac", gde kroz stihove deci približava zodijak. Njena dva romana "Ona koju valja slušati" i "Odlučna da uspe", uskoro će se pojaviti u elektronskoj formi na internetu.


Нема коментара:

Постави коментар