недеља, 2. октобар 2016.

DAMA VAGA/ deo iz knige SA ASTROLOGIJOM NA VI by Nelly Poerich


Jesenji sumrak se lagano spuštao gradom, i vetar se na tren stiša,  kao da se neusuđuje da pokvari lepotu svake otmenije dame koju bi onako nehajno zapazio. Gracioznost dame Vage ga sasvim utiša, kao zadivljene posetioce u galeriji ispred najlešpših slika  svetskih slikara.I miholjsko Sunce je odavalo prijatnost gospodstva isprativši je sve do ulaza restorana. Svesna svih svojih čari, zasta  na tren da u matiranom staklu još jednom odmeri svoje izgled, u koji je uložila dobri deo dana doterivanjem. Sve na njoj je odisalo skladom i prefinjenim notama dame sa stilom . Zadovoljno se osmehnu, zavrte na svojim elegantnim salonskim štiklicama i uđe  u restoran, zavodljivo, njišući bokovima, ne obazirući se na poglede divljenja. I par komplimenata se prosuše ispred njenih perfektno izvajanih nogu, a na koje se jednim delom sebe nonšalantno ogluši. Dva konobara kao omamljena istovremno požuriše da joj se nađu na usluzi i otprate je do muzičkog stola, gde su je sa nestrpljenjem čekale njene kolege muzičari. Samo pet minuta ih je delilo od nastupa. 
- Stižeš u zadnju minut, a toliko puta sam te molilo da to ne činiš, hajde, hajde, popi nešto na brzinu i spremi se za prvi blok pesama- oglasi se najkorpuletniji gospodin za stolom kačeći svoju harmoniku na svoja snažna virtuozna ramena. 
- Sve je pod kontrolom, možemo odmah početi-  reče Dama Vaga i pođe na scenu, izbegavajući svaku dalju raspravu.
Gosti su sa nestprljem iščekivali njen nastup kao i prosedi šarmantni gazda, koji nije skidao pogled sa nje.  Potajno je bio zaljubljen u pevačicu, koju je pronašao na peporuku svoja dva uvažena dva gosta, advokata. I kad god bi pokušao da joj priđe onako muški na prvu loptu ona bi napravila gard pred kojim bi ustukao kao nevaljali dečak, ispred najomiljenije lutke svoje sestre...Ali večeras će pokušati drugačije, kulturnije da joj se približi. I skupoceni poklon je pripremio, prelepu tašnu od zmijske kože, kupljenu u najprestižnijem butiku kožne galanterije u centru Pariza.

Muzika se razleže salom, fine note francuske šansone razkriliše duše milijući ih. Njen glas razneži i onu najtvrđu, nepoverljivu, skopčanu gnevom neuzvraćene ljubavi. I zgodnom gazdi se par suza se omakoše, skliznuše u čašu viskija kojom se hrabrio za svoj nastup po režiji zaljubljenog nepokolebljivog srca. 
Dama Vaga, je znala za njegovu iskrenu emociju, i ozbiljne namere , ali njegov prilaz je krajnje iritirao. Pored preimućstva i galantnosti   , uvek bi mu falio onaj deo, gospodstva bez koga se neoseća celovito. Za nju je ljubav najlepši izraz ljudskog srca i duše, koji se najvernije oslikavao  na sceni nekog pozorišta, ili na filmskom platnu. Nepokolebljivo još jače prigrli svoj mikrofon i najnežnije delove pesme, preputajući im ulogu sudca da presude dalji tok večeri. 
I dok su neosetno proticali sati, uz prigodnu atmosferu, negde iza ponoći na vratima se pojavi šarmantni gospodin, srednjih godina.  
Svojim gospodskim stavom i držanjem, privuče pažnju svih prisutnih. I Dama Vaga, napravi par pogrešnih taktova privučena magnetizmom nepoznatog posetioca. Gazda restorana mu požuri u susret, ne skrivajući radost i oduševljenje. Bio je to njegov rođeni brat, ugledni ambasador. Smeštajući se za besprekorno postavljen sto u separeu, uputi joj par intrigantnih pogleda... Njihova srca su odmah prepoznala, uprkos statusnoj razlici, koja je često bojkotovala tuđu, iskrenu, pravu ljubav...  Gazda ništa nije kopčao opsednut sopstvom "Velikog bosa u gradu." Tašna je ćutala na drugom kraju stola, kao sklupčana zmija, uvek spremna na skok u slučaju napada. Mudre su zmije, neko će reći, ali ta kožna zmijska tašna, opijena njenim baršunastim glasom, Je dami Vagi  povukla nogu da sretne ljubav svog života...
I njih dvoje Pevačica i Ambasador su odlučno zaćutali, čekajući pravo vreme da ih spoji i odvede tamo gde Ljubav nikada ne gasne, u okrilju zvezda.  

    
  Nelly Poerich





Nevenka Jovanović art. Nelly Poerich, astrolog i pisac. Živi i radi u Beogradu. Astrologijom se profesionalno bavi 29 godina. Jedinstvena je po astrološkim otkrićima, koje za sada samo primenjuje prilikom tumačenja natalnih karata svojih klijenata, među kojima su mnoge brojne poznate ličnosti. Nelly s ponosom ističe da je sama svojim talentom i ljubavlju prema astrologiji pekla svoje umeće tumačenja, ali ne krije da je u astro-centru Fonlider, nekim čudom konekcije, ukačila i patentirala nova saznanja zapisana u astrološkim stepenima. Često zna reći da je poimanje astroloških simbola i njihovo tumačenje, sinteza umetnosti, veštine, visprenost i logike, skopčana intuicijom. Od 1995. godine pisala je za novinsku kuću Politika, u časopisu Horoskop, kao i za "Astrologos". Ističe da je rubriku "Veliki umovi o astrologiji", sama osmislila, stajući u odbranu astrologije. Poslednje tri godine piše za "Grand reviju". Nastupala je u mnogim radio i TV emisijama. Na društvenim mrežama je aktivna svojoj stranici Astrolog i Pisac Nelly Poerich, te u grupi "Sa astrologijom na Vi". Uporedo, bavi se i pisanjem romana, poezije, dečije literature, scenaria i drugih tekstova. Objavila je dve slikovnice za decu "Našali se Pače malo" i "Rođendanac", gde kroz stihove deci približava zodijak. Njena dva romana "Ona koju valja slušati" i "Odlučna da uspe", uskoro će se pojaviti u elektronskoj formi na internetu.






Нема коментара:

Постави коментар